Marechal NV - Tuincentrum boomkwekerij

onsdag, oktober 27, 2004

Siergrassen & Bamboes

Siergrassen & Bamboes

Siergrassen en bamboes zijn de laatste jaren zeer in trek en worden meer en meer gebruikt bij de aanplanting van de tuin. Het is dan ook een zeer grote familie met verscheidenheid in bladkleuren, bloeiwijze, wintersilhouetten, enz.



Het voornaamste verschil tussen bamboes en siergrassen is dat de meeste grassen (bv. de Miscanthus soorten) bruin worden in de winter, en in het voorjaar teruggeknipt dienen te worden. Grassen zijn pollen, zij worden dikker maar woekeren niet.

De bamboes daarin tegen zijn groenblijvend en dus winter en zomer mooi.

Er zitten echter wel heel wat woekeraars onder de bamboes, zonder speciale voorzieningen kunnen die uw tuin zo inpalmen. Wij raden dan ook aan hier rekening mee te houden en eventueel rizomenbarrière in de grond te voorzien. Dit is een hardplastiek (High Density Polyethyleen) die een lange levensduur heeft en ondoordringbaar is voor de worteluitlopers (rizomen).

Een klein overzicht van de verschillende soorten moet u meer duidelijkheid geven bij de keuze van uw planten.




Siergrassen



groenblijvend



verwijder in het voorjaar de dode en lelijke bladeren

de belangrijkste groenblijvende grassen:

- Carex: of zegge, sterk en mooi siergrasje, kan goed schaduw verdragen

- Festuca: of zwenkgras, kleine bolvormige grassoorten

- Helictotrichon: of sierhaver, fijne grassoort

- Luzula: of grote veldbries, met mooie bloeiaren





niet groenblijvend



snoei in het voorjaar (eind februari) de grassen tot op 10 cm van de grond terug

de meest gekende niet groenblijvende grassen:

- Cortaderia: of pampasgras, mooi siergras met grote zilverwitte dikke bloempluimen, deze kan men laten indrogen (afdekken in de winter!)

- Miscanthus: dit is het bekendste en meest gebruikte geslacht binnen de grassen, ze worden ook wel prachtriet genoemd. Het gaat hier meestal om de hogere grassoorten. Sterk groeiend.

- Molinea: of pijpestrootje, siergras met mooie halmen

- Pennisetum: of lampepoetsersgras, zeer gekend omwille van zijn bruinrode borstelvormige lange bloempluimen, zeer decoratief



Bamboes

In bamboes zijn er veel verschillen, o.a. de hoogte (laag, middelhoog tot hoog), de groeiwijze (woekerend of niet), stengelkleur (groen, geel, zwart of gestreept), etc.

Bamboes worden in de tuin gebruikt als solitair, voor hagen en schermen, als vakbeplanting, bodembedekking of onderbegroeiing, of zelfs als potplant op het terras.

Zodenvormende bamboes vormen geen probleem voor uitbreiding en blijven mooi op hun plaats. Bamboes met kruipende rizomen (ondergrondse wortelstokken) moet men ofwel beperken in groei door gebruik te maken van rizomenbarriere, of anders aanplanten waar voldoende groeiruimte is.

Naarmate de planten ouder worden, komen er meer en meer dode stengels in het midden van de plant. Deze dienen verwijderd te worden, niet enkel om de sierwaarde te behouden maar ook om de uitgroei van nieuwe scheuten te bevorderen. Bamboes die na de winter last hebben van bladschade of beschadigde stengels kunnen ook best bij gesnoeid worden.

Bloei van bepaalde bamboes treedt cyclisch op (bv. om de 40 of om de 100 jaar). Bij de meeste bamboes is er echter geen voorspelbaar patroon. Ook de echte redenen zijn niet gekend. Soms, dit is echter niet altijd het geval, sterft de bamboe af na de bloei.

Bij de bamboesoort Fargesia was dit de afgelopen jaren het grote probleem. Inmiddels zijn er van deze soort nieuwe selecties gemaakt die de komende 60 tot 80 jaar niet tot bloei zullen komen. Andere soorten, zoals de Pseudosasa, Sasa, Phyllostachys en/of Pleioblastus soorten, hernemen na de bloei opnieuw hun gewone groei, zonder blijvende schade.



Een indeling van de meest gekende soorten:

- Phyllostachys groep: hoge bamboes, dikke bamboestokken, woekerend

- aurea: groengele stengels

- nigra: zwarte stengels



- Fargesia groep: middelhoog tot hoge bamboes, fijnere stengels, zodenvormend, niet woekerend

- murielae: groengele stengels

- nitida: donkere halmbladeren



- Pseudosasa: hoge bamboe met grote brede bladeren, dikke bamboestokken, woekerend



- Semiarundinaria: zeer hoge mooie bamboe, dikke bamboestokken, woekerend, zuilvorm, mooie solitair



- Pleioblastus: lage bodembedekkende bamboe, mooie vakvulling, woekerend